Waarom mannen economische bubbels veroorzaken en vrouwen niet.

De momentum-bubbel is de roes waarin je komt door voorgaand succes en je jezelf ervan overtuigt dat je goed bezig bent, dat niets kan misgaan, dat het geluk aan jouw kant zit en je dus jezelf de toestemming geeft om iets meer risico te nemen.

 

screen-shot-2017-03-05-at-15-51-01

 

Zowel op het werk, als bij een spelletjes poker of sportwedstrijd komen mensen, het is te zeggen mannen, soms terecht in een momentum-bubbel.

Het gevoel van momentum, van ‘on a roll’ te zijn, komt door een stijging van testosteron. Bij mannen heb je veel meer en veel vlugger een stijging van hun testosteron waardoor de momentum-bubbel vooral bij mannen wordt gezien.

In de sport levert dit voordelen op, de stijging van testosteron zorgt ervoor dat je vaak ziet dat eenmaal een man aan het winnen is, hij blijft winnen. Bij vrouwen heeft een voorafgaande overwinning veel minder effect op de volgende sportprestatie.

In de liefde zorgt een stijging van testosteron ervoor dat mannen hun eigen succes overschatten bij de vrouwen. Daar waar oestrogeen de vrouw wantrouwig maakt voor mannelijke aandacht, zorgt testosteron er net voor dat mannen hun eigen kansen bij vrouwen overschatten. Een sociale glimlach van een vrouw is in de man zijn ogen al vlug een flinterige uitnodiging.

Omdat vrouwen zich doorgaans aangetrokken voelen tot zelfzekere mannen wordt dit in eerste instantie een zelfvervullende voorspelling. De man denkt dat hij in de smaak valt en zal zich hierdoor zelfzekerder voelen en gedragen, hij durft meer risico’s nemen en is minder bang om een blauwtje te lopen, waardoor hij door zijn zelfzekerder gedrag inderdaad de aandacht van vrouwen zal weten te vangen. Het gevaar bestaat echter dat de man in een roes van zijn eigen succes signalen bij de vrouw fout interpreteert en over haar grenzen heen stapt. Dominique Strauss-Kahn is niet de eerste en zal ook niet de laatste succesvolle man zijn die in een aanrandingsschandaal terecht kwam doordat zijn momentum-bubbel hem liet geloven dat hij onweerstaanbaar was. (1) 

 

Screen Shot 2017-03-17 at 18.17.15

 

Ook op het werk kan die momentum bubbel gevaarlijke proporties aannemen. Hoe meer succeservaringen de mannen hebben, hoe meer risico’s ze zullen nemen. Ze leggen hun lat steeds hoger, minimaliseren de gevaren en kennen hun grenzen niet meer, wat leidt tot de gekende economische-, huizen-, financiële-bubbels die op een moment openspatten.

 

screen-shot-2017-03-05-at-16-08-14

De momentum-bubbel is dan ook een heel belangrijke reden (naast gendergelijkheid) waarom we meer vrouwen nodig hebben in jobs waar risico’s moeten genomen worden. Vrouwen zijn immers minder gevoelig aan het momentum-effect en zullen minder vlug in een roes komen door voorgaande successen.

En toch, de jobs waar risico’s nemen een onderdeel van het takenpakket is en het risico op een momentum-bubbel het grootst is, zoals bankiers, effectenmakelaars, managers, cio’s, militairen en ja, ook de politiekers, zit bijna volledig in mannelijke handen.

Tijd voor verandering dus  !

Lees ook:

Quota ♂ /♀ in de politiek en bedrijfswereld

 

#Metoo

Screen Shot 2017-03-17 at 18.18.39Screen Shot 2017-03-17 at 18.18.58

 

Are market bubbles caused by traders’ testosterone levels?

Raging Bull: First study to find link between testosterone and stock market instability

https://www.cam.ac.uk/research/news/believing-youre-a-winner-gives-men-a-testosterone-boost-and-promiscuous-disposition

 

 

3 gedachten over “Waarom mannen economische bubbels veroorzaken en vrouwen niet.

  1. Pingback: #Metoo | lenigeliefde

  2. Pingback: Quota ♂ /♀ in de politiek en bedrijfswereld | lenigeliefde

  3. Pingback: Is de mens monogaam? | lenigeliefde

Plaats een reactie