Staken

De vraag: “Hoe kan je onderhandelen met de overheid of je baas wanneer je niet het drukkingsmiddel van staken hebt?” doet me denken aan de vraag: “Hoe kan je je kind opvoeden als je het niet meer mag slaan?”

Staken is een vorm van psychisch geweld met het doel om eenzijdig je zin door te drijven en op te dringen zonder hierbij rekening te houden met de zienswijze en mening van de ander. Het is geen poging tot een compromis en het toont geen respect voor je gesprekspartner. Net zoals fysiek geweld toont staken als drukkingsmiddel aan dat je de juiste communicatievaardigheden mist die nodig zijn in intermenselijke relaties. Niemand zou het in zijn/haar hoofd halen om telkens wanneer de partner jouw zin niet wil doen, weg te lopen van het gesprek en voor de voordeur te gaan liggen tot de partner doet wat ‘geëist’ wordt. Als maatschappij weten we dat dit geen manier is om met je partner om te gaan. Hat maakt niet uit hoeveel je in je recht bent en hoeveel je partner fout zit, eenmaal je grijpt naar dit soort dwang en emotionele chantage om je wil door te drijven, ondermijn je je eigen relatie.

Staken deed en doet men tegen elke regering, meerdere keren per jaar. Het is geen bijzonder drukkingsmiddel meer, geen laatste redmiddel, maar een ad random gebruikte manier om de de eigen wil door te drijven en de tegenpartij buiten spel te zetten. Ooit was staken inderdaad de enige manier, ooit toen vrouwen geen stemrecht hadden en dus geen enkele andere stem, ooit toen sommige mensen meer stemmen kregen dan andere mensen. We hebben ondertussen een eerlijke democratie met 1 stem voor iedere persoon. Iedereen is gelijk en heeft evenveel macht via die stem. Je gelijk haal je tegenwoordig dus tijdens verkiezingen. Eerst laten stemmen en dan gaan staken omdat jouw eisen niet werden ingewilligd tijdens verkiezingsuitslagen is respectloos naar iedereen die wel gelooft in een democratie. Geloof je niet in het systeem van een democratie dan moet je dat systeem aanpakken en het ook weer voor iedereen gelijk maken ipv via staking sommige mensen meer macht en meer stem geven dan andere mensen. 

Wat heeft staken nu met relaties te maken? Veel! Net als fysiek geweld moeten we emotioneel geweld uit onze samenleving weren. Als je niet tolereert dat mensen respectloos met elkaar omgaan in de privé-sfeer dan kan je dit ook niet tolereren in de werksfeer.

En voor wie nog steeds twijfelt of staken een vorm van geweld is: alle waar je de woorden ‘dreigen met’ voor kan plaatsen, is een vorm van geweld.