Links-rechts

De laatste tijd merk ik steeds vaker dat we van een meer-partijen stelsel in een 2 partijen stelsel aan het vallen zijn. Iets is links of iets is niet links, en dan noemen we het maar rechts.

Terwijl als je kijkt naar hoe mensen eigenlijk van nature gewired zijn (neuropsychologisch) dan zou een verdeling liberaal tov collectief een veel natuurlijke verdeling zijn. Mensen zijn van nature of meer geneigd om te geloven in de kracht van het individu of ze zijn van nature meer geneigd om te geloven in de kracht van de gemeenschap met een sterke overheid. Mensen die individualistisch ingesteld zijn geloven vooral dat ze zelf het verschil kunnen maken. Ze geloven dat je zelf je leven en je wereld moet maken en verwachten dit ook van anderen. Terwijl collectief ingestelde mensen vinden dat je samen/ dat anderen het verschil maken. Ze geloven dat hun leven en hun geluk voor een groot deel gemaakt wordt door wat andere mensen doen of niet doen. Het is als de smurfen: iedereen volgt grote smurf, iedereen draagt hetzelfde pakje en woont in hetzelfde huisje, iedereen is een deel van de gemeenschap en draagt daar toe bij.

De één ziet de mens als een individu en wil in alles vrijheid, de ander ziet de mens als een lid van de kudde die in de pas moet lopen om het belang van de kudde te dienen en ijvert voor een sterke overheid die autoritair optreedt. In lijn van ons neurologisch denken zou je dus niet links en rechts hebben, maar liberaal en collectief. Ons huidige links en huidige rechts zitten dus beide in het collectieve want noch links nog rechts zijn individualistisch te noemen.

Een 2de schaal op basis van onze menselijk natuur is progressief en conservatief. Mensen zijn van nature of conservatief of progressief. Ook in die verdeling zijn wat men nu in de politiek links en rechts noemen eigenlijk beide conservatief. Beide verwijzen graag naar hoe het vroeger beter was, beide willen vasthouden aan het nu, zijn bang voor verandering en raken geconstipeerd als ze denken aan een toekomst met automatisering en artificiële intelligentie (en dan heb ik het nog niet over vernieuwing door exoten, mens of dier-plant).

Waarom proberen we in de politiek alles op een links-rechts as te zetten terwijl die as eigenlijk niet (meer) klopt? Moeten we niet meer 3 dimensionaal kijken en af van dat links – rechts?

Screen Shot 2017-05-31 at 12.44.48

Plaats een reactie