Waarden en normen

Toen het ging over onverdoofd slachten of vrouwenrechten dan vonden sommige mensen dat wij onze waarden en normen niet mogen opdringen aan andere mensen. Sommigen gingen zelfs zover dat ze in twijfel trokken of wij wel normen en waarden hebben in Europa. Maar nu plots met Trump zijn het diezelfde mensen die eerst opriepen tot tolerantie en multicultureel samenleven die nu oproepen tot demonstraties en verzet tegen de Amerikanen (zelfs tot een economische boycot) om onze waarden en normen te verdedigen en op te dringen.

Hoe zit het nu?

Hebben wij nu wel waarden en normen die we moeten koesteren en verdedigen of moeten we andere mensen hun eigen normen en waarden laten bepalen?

Voor mij toont dit nu wel roepen over waarden en normen wanneer het over Amerikanen gaat en het daarentegen oproepen tot tolerantie wanneer het over dezelfde waarden en normen die geschonden worden door een andere godsdienst of een ander groep mensen dan de ‘blanken’, dat extreem rechts en links eigenlijk even racistisch zijn, enkel op een andere manier. Extreem rechts is ziekelijk racistisch, maar heeft tenminste nog schrik, zij schatten de ‘anderen’ als gevaarlijk in, maw als minstens even slim, minstens even sterk, minstens even leep als de ‘blanken’. Want noem een koe een koe, waar ter wereld emigreerde de ‘blanken’ al ooit naartoe zonder daar de boel te gaan overnemen? Rechts toont te geloven dat niet-‘blanken’ tot dezelfde dingen instaat zijn als dat ‘blanken’ toe in staat zijn.

Links toonde nu bij Trump dat ze wel vinden dat andere ‘blanken’ in staat moeten zijn om dezelfde normen en waarden te hanteren als wij hier doen, dat andersdenkende ‘blanken’ wel gevaarlijk kunnen zijn als ze andere waarden en normen hebben dan wij, dat ‘blanken’ wel onze toekomst kunnen beïnvloeden. Terwijl ze bij niet-blanken een milde ouderlijke tolerantie hebben, alsof ze vinden dat die toch niet beter dan dat kunnen, dat we onze eisen niet te hoog mogen stellen, toch zeker niet even hoog als dat we die eisen stellen aan blanken. Ze tonen ervan uit gaan dat de macht en kracht bij de blanken ligt en dat niet-blanken volgens hen nooit een gevaar of een bedreiging kunnen zijn.

screen-shot-2017-02-09-at-14-09-49

Ik hoorde zelfs al mensen zeggen: “Ja maar 100 jaar geleden onderdrukten wij in onze landen de vrouw ook, je mag niet verwachten dat die mensen even ver staan als wij. 50 jaar geleden waren wij hier toch ook niet bezig met de dierenrechten, je moet die mensen de tijd geven om te evolueren ” Hoe neerbuigend is dat niet?

Er gebeuren in Amerika inderdaad heel veel dingen die ingaan tegen onze normen en waarden, maar die wel gebeuren volgens de normen en waarden van een groot deel van de Amerikaanse bevolking. De dingen die gebeuren tegen onze normen en waarden daar zijn eigenlijk maar klein in vergelijking van wat in andere landen gebeurt.

Hoeveel landen in de wereld zijn er niet waar er de doodstraf staat op abortus? Hoeveel landen zijn er niet waar bepaalde bevolkingsgroepen niet binnen mogen? Hoeveel landen zijn er niet waar een vrouw die verkracht werd ter dood kan veroordeeld worden? Waar sommige rassen of kastes als minderwaardig worden beschouwd, zonder rechten? Waar kinderen uitgehuwelijkt worden? Waar mensen verkocht worden als slaven? Waar homo’s vermoord worden door de eigen staat? Allemaal dingen die stroken tegen onze normen en waarden. Waarom steken we dan nu zoveel tijd en energie in de Amerikanen de les spellen en niet in het opleggen van onze waarden en normen in die andere landen? Want dat is in landen waar niet de blanken het voor het zeggen hebben en we mogen daar niet dezelfde hoogstaande waarden en normen verwachten als bij ons?

Moeten we toleranter zijn voor iedereen die niet Westers is zoals we ook toleranter zijn oor dieren, kinderen en mentaal gehandicapten, ze weten van niet beter? Is dat niet racistisch, anderen zo minderwaardig vinden dat je niet eens verwacht dat ze zich aan dezelfde standaard houden als dat je oplegt aan mensen van je eigen ras?

Voor mij is dit even racistisch, alleen op een andere manier.

screen-shot-2017-01-29-at-10-47-34

Wees consequent.

Of je komt op voor je waarden en normen en je geeft toe dat je die beter vindt dat de normen en waarden van iemand anders.

Of je vind dat iedereen zelf mag bepalen wat voor hen de juiste waarden en normen zijn.

Maar soms wel opkomen ervoor en soms niet, geeft niet het juiste signaal.

 

Plaats een reactie